Cutia de viteze automata cu variatie continua. Modul de functionare
Cutia de viteze automată cu variație continuă (Continuosly Variable Transmission sau CVT) este un model de transmisie automată care oferă o economie de combustibil mai mare, mai multă putere și o experiență de șofat mai plăcută în comparație cu o cutie de viteze automatică tradițională.
Transmisiile automate obișnuite folosesc un set de trepte de viteze care furnizează un anumit număr de rapoarte. Transmisia schimbă treptele de viteze pentru a furniza cel mai potrivit raport pentru o situație dată. Cele mai mici trepte de viteze se folosesc pentru pornirea de pe loc, treptele din mijloc pentru accelerație și depășiri iar treptele cele mai mari pentru deplasare cu viteză mare și consum de combustibil cât mai mic. În schimb, conform informațiilor obținute de biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași, transmisia CVT înlocuiește treptele de viteze cu doi scripeți cu diametre variabile care se aseamănă cu o pereche de conuri opuse și care au între ele o curea de metal sau un lanț. Un scripete este conectat la motor iar celălalt este conectat la roți iar jumătatea fiecărui scripete este mobil. Când cele două scripete se apropie, cureaua sau lanțul dintre ele este este forțat să treacă mai sus pe scripete, astfel diametrul acestuia se mărește. Raportul transmisiei variază în funcție de schimbarea diametrului celor doi scripeți (numărul de rotiri ale arborelui de ieșire pentru fiecare rotație a motorului), la fel cum o bicicletă cu o casetă de 12 viteze schimbă lanțul pe pinioanele mai mari sau mai mici pentru schimbarea rapoartelor. Prin scăderea diametrului scripetelui motor și mărirea diametrului scripetului conectat la roți (turația mare a motorului produce un număr mic de rotiri al arborelui de ieșire) rezultă un raport de vireze inferior pentru o accelerație mai mare la vireze mici. Pe măsură ce mașina accelerează, scripeții își variază diametrele pentru a scade turația motorului în timp ce viteza mașinii crește. Acest lucru este făcut și de transmisiile convenționale, dar în loc de a schimba rapoartele în etape prin alegerea treptelor de viteze, transmisia CVT variază rapoartele continuu – de unde și numele de cutie de viteze automată cu variație continuă.
Controlul unei mașini cu transmisie cu variație continuă se face la fel ca la cutiile automate obișnuite: cu două pedale pentru accelerație și frânare și cu modul de schimbare P-R-N-D (Parking, Rear, Neutral, Drive). Într-o mașină cu transmisie cu variație continuă nu se va auzi sau simți schimbarea treptelor de viteze. Cutia de viteze CVT va crește și scade turația motorului atunci când este necesar, turând motorul pentru a crește viteza și va scade turația pentru a economisi combustibilul în timpul deplasării cu viteză constantă. Mulți șofer au o impresie ciudată când conduc pentru prima dată o mașină cu transmisie CVT datorită modului în care sună motorul. Când șoferul apasă tare pe padela de accelerație, motorul se comportă de parcă ambreiajul este uzat și scapă sau ca o cutie de viteze automată care se defectează. Acest lucru este normal pentru că transmisia CVT ajustează turația motorului pentru a furniza forța optimă pentru accelerare. Biroul de închirieri mașini Nova Rent a Car din Iași a aflat că unele cutii de viteze CVT sunt programate pentru a schimba rapoartele în pași astfel încât să fie mai similare cu transmisiile automate obișnuite.
Motoarele nu dezvoltă putere constantă la toate treptele de viteză, ele au turații specifice acolo unde puterea (cai putere), cuplul sau eficiența consumului de combustibil sunt la cele mai înalte nivele. Pentru că nu există trepte de viteze care să impună anumite viteze de deplasare la anumite turații ale motorului, transmisiile CVT pot varia turația motorului atât cât este nevoie pentru a accesa puterea maximă precum și economia maximă de combustibil. Din punctul de vedere al biroului de închiriei auto Nova Rent a Car cutiile de viteze automate CVT furnizează accelerații mai rapide decât transmisiile automate sau manuale obișnuite în timp ce oferă economie superioară de combustibil.
Cea mai mare problemă a cutiilor de viteze automată cu variație continuă este dată acceptarea șoferilor. Deoarece transmisiile CVT permit motorului să se tureze la orice viteză, zgomotele care vin de sub capotă sună ciudat pentru urechile obișnuite cu transmisiile manuale și automate convenționale. Schimbările treptate în zgomotul produs de motor dau impresia unui ambreiaj uzat care are scăpări, semne de defecțiuni la o transmisie convențională, dar perfect normal la transmisia CVT. Apăsarea până la podea a accelerației unei mașini cu transmisie convențională provoacă dislocarea imediată a unei puteri explosive, în schimb transmisia CVT furnizează o creștere spre puterea maximă lin și rapid. La unii șoferi această accelerare lină pare că face mașina mai lentă dar biroul de închirieri mașini Nova Rent a Car din Iași vă asigură că de fapt o transmisie CVT va accelera mai repede decât una convențională. Constructorii de mașini s-au străduit să seteze transmisia CVT astfel încât să pară mai mult ca o cutie de viteze obișnuită. Multe din transmisiile CVT sunt programate să simuleze senzația de „băgat în scaun” ale cutiilor de viteze obișnuite atunci când pedala de accelerație este apăsată la podea. Unele transmisii CVT oferă un mode „manual” cu clapete de schimbare a rapoartelor montate pe volan care permit transmisiei CVT să simuleze o cutie de viteze obișnuită.
Fiabilitatea pe termen lung al transmisiilor CVT a fost pusă sub semnul întrebării deoarece primele versiuni CVT au putut suporta doar motoare cu un număr limitat, mic, de cai putere. În zilele noastre, tehnologia avansată a făcut transmisiile CVT mult mai robuste și fiabile. De exemplu Nissan a vândut peste un milion de mașini cu transmisii CVT și spune ca fiabilitatea acestora pe termen lung este comparabilă cu cea a transmisiilor convenționale.
Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:
0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro