Cum a afectat pandemia de Coronavirus piata Inchirierilor de masini
SarsCov-2, Covid-19 sau noul tip de Coronavirus. Aceste sintagme necunoscute noua tuturor au luat omenirea prin surprindere la inceputul anului 2020. Persoane fizice, afaceri locale sau corporatii internationale, intreaga omenire a fost izbita din plin de un virus subestimat care a schimbat intru totul “the Life as we know it”. Continent dupa continent, tara dupa tara, nimeni nu a scapat de efectele infectiei cu Coronavirus, epidemie ce a adus dupa sine valuri masive de imbolnaviri, carantina si izolare sociala, pierderi de vieti omenesti si pierderi de locuri de munca. Unda de soc economic se preconizeaza ca se va intinde pe parcursul a cel putin 1-2 ani de la debut.
Restrictiile drastice de calatorie impuse imediat dupa declararea pandemiei au facut din industria transportului, a turismului si a ospitalitatii unele dintre cele mai afectate. Bineinteles, ca efect al interzicerii deplasarilor, si piata inchirierilor de masini a fost afectata deopotriva cu celelalte. Oprirea zborurilor si inchiderea aeroporturilor au facut ca 80% din cererea de masini sa dispara brusc. Prima care a capitulat oficial a fost conglomeratul multinational Hertz, care si-a declarat intrarea in insolventa; fondata in 1918, cu peste 12.000 de sedii si francize la nivel global, Hertz a supraviețuit Marii Depresiuni, celui de-al Doilea Război Mondial, crizei petroliere și celei financiare iar in Mai 2020 s-a declarat invinsa de Covid si prabusirea turismului la nivel international.
Potrivit stirilor, si compania franceza Europcar se confrunta cu mari dificultati financiare cauzate de restrangerea nevoilor de mobilitate. Ca si consecinta, concernul german Volskwagen se gandeste serios la oportunitatea de a cumpăra grupul francez de închirieri auto, după ce a vândut această companie în anul 2006. Atunci, in urma cu 14 ani, Volkswagen a incasat peste 3 miliarde de euro din vânzarea Europcar, iar strategia actuala de achizitie vizeaza un preț de răscumpărare mult mai mic, în conditiile unui deficit financiar consistent.
In tara noastra, după ridicarea restricţiilor de circulatie, firmele nationale de inchirieri masini, obişnuite să închirieze în general expaţilor, românilor plecati la munca in strainatate sau companiilor au fost nevoite să regandeasca strategia si sa ia în calcul alte noi segmente de public. Se vizeaza acea categorie de români care inainte foloseau transportul în comun (tren, autobuz, autocar pentru a merge în vacanţe în ţară, sau în vizite scurte la rude, sau la parinti in locurile de bastina) iar acum, din dorinta de a se simti protejati de riscurile infectarii, doresc sa aiba un mijloc de transport doar pentru ei si familia lor.
Bineinteles, in acest context, Nova Rent a Car Iasi nu a ramas neafectata. Ca raspuns la criza, compania a redus drastic preturile, a renuntat la limitele de kilometri, a optat pentru masini cu motorizari medii si mici pentru a se potrivi bugetului restrans al clientilor si a inclus in lista de optiuni si inchirierea pe 1 zi, care pana atunci nu era permisa. Isi asteapta clientii in conditii de maxima siguranta, cu autoturisme igienizate corespunzator, personal pregatit si tarife atractive.