Ce facem daca masina a fost inundata
În Romania sunt multe zone predispuse la inundații în urma ploilor abundente iar când acestea au loc, nu doar gospodăriile sunt afectate ci și vehiculele: mașini, tractoare, dube și diverse alte utilaje. În cazul în cazul în care mașina a fost inundată, biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași vă prezintă cei trei pași importanți care trebuie urmați: nu se pornește mașina, se scoate cât mai repede apa din interior, se ventilează mașina.
- Nu se va încerca pornirea mașinii și se vor decupla cablurile electrice de pe bornele acumulatorului – acest lucru este foarte important pentru că apa poate strica toate componentele din interiorul mașinii inclusiv motorul și transmisia. Dacă se încearcă pornirea motorului și intră și mai multă apă în interiorul său atunci problemele se vor agrava. Când apa produce daune motorului și pistoanele nu mai compresează sau nu se mai mișcă cum trebuie, se numește hidroblocare și este un fenomen foarte întilnit la mașinile inundate. Dacă motorul s-a hidroblocat atunci costurile de reparație vor fi foarte mari sau în cazuri mai grave, mașina ar putea fi complet distrusă.
- Se scoate apa cât mai repede – cu cât stă mai mult apa în mașină cu atât mai multe daune va produce. Instalația electrică și componentele mecanice sunt primele care vor suferi daune așadar trebuie acționat cât mai repede. Dacă în interiorul mașinii apa s-a adunat sub formă de bălți atunci acestea trebuie drenate cât mai repede. Acest lucru se poate face cel mai rapid cu aspiratoare pe apă dar se pot folosi și prosoape, bureți, lavete și șervețele.
- Se ventilează mașina – după ce a fost scoasă toată apa din interiorul cabinei, portbagaj și motor, vor trebui uscate toate zonele afectate. Dacă vremea de afară permite, dacă este cald și soarele bate puternic atunci trebuie deschise toate portierele, inclusiv capota și portbagajul și eventual se vor lăsa geamurile jos daca acestea se pot acționa manual iar apoi căldura soarelui își va face treaba. Dacă mașina este la umbra atunci se va încerca mutarea ei la soare. Dacă este înnorat și rece atunci se pot folosi aeroterme sau calorifere electrice în combinație cu ventilatoare. Ventilatoarele vor ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute și vor preveni apariția mucegaiului. În cazul în care mașina nu a fost inundată sever, motorul nu a fost afectat dar a intrat apă în cabină atunci se poate utiliza și sistemul de încălzire al mașinii cu geamurile deschise puțin pentru a preveni condensul.
Inundațiile pot produce multe daune unei mașini. Covorașele ude și mirosurile oribile sunt doar începuturile problemelor unei mașini scufundate de ape. Din punct de vedere mecanic, o mașină poate suferi multe daune sub capotă dar și în interiorul cabinei. Biroul de închirieri mașini Nova Rent a Car din Iași vă prezintă cele mai comune daune produse de apă unei mașini: hidroblocare, rugină, probleme electrice, componentele mobile.
- Hidroblocarea – este cel mai pesimist scenariu pentru o mașină inundată, are loc atunci când nivelul apei ajunge la admisia motorului. Când apa intră în motor prin admisie produce daune severe la pistoane și la cilindri. Cel mai neinspirat lucru pe care poate să-l facă un șofer în această situație este să pornească mașina deoarece acest lucru va duce la distrugerea completă a motorului.
- Rugina – cum am observat mai sus, apa și metalul nu sunt o combinație prea bună iar având în vedere că mașina este construită în mare parte din metal, rugina reprezintă o problemă majoră după inundație. Toate suprafețele de metal trebuie uscate foarte bine și revopsite acolo unde se constată că au apărut urme de rugină.
- Probleme electrice – pentru a evita șocurile electrice se va evita folosirea componentelor din mașină până când acestea s-au uscat complet. Firele sunt primele componente care sunt afectate într-o mașină inundată și doar un electrician trebuie lăsat să le repare. Bordul, radioul, sistemul de infotainment, ferestrele, portierele, scaunele, luminile și chiar și oglinzile retrovizoare folosesc fire electrice pentru funcționare iar testarea lor se va face în siguranță doar când mașina este complet uscată.
- Piesele mobile – frânele, ambreiajul, acceleratorul sunt componente importante ale oricărei mașini și sunt de asemenea printre primele piese care suferă daune în urma inundării. Deoarece aceste componente sunt mobile, apa poate intra în interiorul lor foarte ușor și le strică repede. Alte piese mobile precum demarorul, pistoanele și cilindri sunt predispuse la daune severe într-o mașină inundată. Pentru reparații trebuie chemat un mecanic auto pentru a se asigura că nu se vor produce daune mai mari.
Dacă costurile cu reparațiile depășesc valoarea mașinii atunci biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași vă recomandă să luați în considerare achiziția unei alte mașini noi sau second hand. Dacă se va opta pentru achiziția unei mașini second atunci trebuie căutată istoria mașinii pentru a evita neplăcerile ulterioare: kilometraj modificat, daune ascunse, furturi, defecțiuni. Pentru acest lucru vă recomandăm utilizarea următoarelor opțiuni: serviciile online gratuite ale RAR România denumite rarom prin care se poate verifica VIN-ul mașinii, verificarea VIN-ului direct la reprezentanța auto și verificarea cărții service a mașinii. În acest fel se poate afla dacă mașina a fost implicată în accidente, incendii sau inundații și daunele pe care le-a suferit. Și nu în ultimul rând, mașina trebuie dusă la un service auto de încredere pentru verificări. Dacă se va opta pentru achiziția unei mașini noi atunci procesul va fi mai simplu: se decide bugetul, tipul de mașină (SUV, berlină, break, hatchback) și brandul.
Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:
0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro